Tiedote koronasta

Kiinasta alkuvuonna käynnistynyt uuden koronaviruksen aiheuttama epidemia on levinnyt maailmanlaajuiseksi pandemiaksi.  Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut yskii tai aivastaa. Ilmassa virukset eivät säily. Taudin itämisajaksi on arvioitu 2-12 päivää, keskimäärin 4-5 päivää.

Virus aiheuttaa influenssaa muistuttavia hengitystieoireita. Osa tartunnan saaneista voi myös saada keuhkokuumeen. Suurin osa sairastuneista saa nykytiedon valossa vain lieviä oireita.  

Koronaviruksen aiheuttamia tartuntoja ehkäistään samalla tavoin kuin muitakin hengitystieinfektioiden aiheuttajia. Ensisijaisesti kannattaa huolehtia hyvästä käsihygieniasta.

Pese kädet huolellisesti (riittävän pitkään n 20s.)  vedellä ja saippualla. Kuivaa kädet hyvin kertakäyttöisellä paperiliinalla. Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi. Jos pesu saippualla ei ole mahdollista käytä käsidesiä.

Yskii paperinenäliinaan, laita liina heti roskiin ja pese kädet. Jos paperinenäliinaa ei ole,  yski kainaloon.

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/infektioiden-ehkaisy-ja-torjuntaohjeita/kasienpesu-ja-yskiminen

Näin toimit

Seuraa viranomaisten antamia ohjeita ja suosituksia.

Noudata työpaikkasi ohjeita, jotka liittyvät matkustamiseen, koulutuksiin ja yritysvierailuihin. Ulkomailta palattua on jäätävä kahden viikon karanteeniin, suositus koskee kaikkia maita.  Jos työntekijä asetetaan viranomaisen määräämään karanteeniin eikä hän pysty tekemään työtään,  palkanmaksuvelvollisuus on hyvä tarkistaa työnantajan omasta toimialaliitosta.  

Työntekijän ja työnantajan oikeudesta tartuntatautilain mukaiseen tartuntatautipäivärahaan löytyy tietoja kelan nettisivuilta.  https://www.kela.fi/tartuntatauti

Pese kädet aina töihin tullessa, kotiin mennessä, ennen ruokailua, aina kun olet ollut kontaktissa toiseen ihmiseen. Vältä kättelyä. 

Vältä suuria joukkotapahtumia ja tarpeetonta matkustamista.

Pysy sairaana kotona. 

Hyödynnä omailmoitusta työpaikkasi ohjeiden mukaisesti. Näin epidemian aikana toivotaan, että omailmoitus käytäntöjä laajennetaan yrityksissä tavallisen kolmen päivän sijasta viikkoon. Lisätietoja alla olevasta linkistä.

https://ek.fi/ajankohtaista/uutiset/2020/03/12/ek-suosittelee-yrityksia-varautumaan-koronaviruksen-mahdolliseen-laajamittaiseen-leviamiseen

Tarkempia ohjeita työpaikoille toimialoittain löytyy  https://www.ttl.fi/ohjeita-tyopaikoille-koronavirusepidemian-ehkaisyyn

Leave a Reply